Ինչպես ճիշտ նիհարել
Ճարպակալում, մարդու օրգանիզմում ավելցուկային ճարպահյուսվածքի կուտակում, երբ ճարպի սինթեզման ու կուտակման պրոցեսները գերակշռում են քայքայման պրոցեսներին։Զարգացման հիմնական մեխանիզմը ճարպային և ածխաջրային փոխանակության կոորդինացիայի խանգարումն է, որը հանգեցնում էածխաջրերի փոխարկմանը ճարպերի։
Ըստ պատճառագիտական գործոնի ճարպակալումը լինում է.
1․ ժառանգական (կոնստիտուցիոնալ)
2․ ալիմենտար (սննդային), առաջանում է գերսնուցման և ածխաջրերով հարուստ սննդի չարաշահման պատճառով
3․ էնդոկրին՝ վահանագեղձի թերֆունկցիայի և մակերիկամների գերֆունկցիայի դեպքում
4․ դիէնցեֆալ
5.կլիմաքսային
6․ ետծննդաբերական
7․ ուղեղային, պայմանավորված է գանգի ոսկրերի հաստացմամբ (Մորգանի հիվանդություն)
8․ խառը ձևեր
Եթե դուք ցանկանում եք ճիշտ նիհարել անհրաժեշտ է հետևել սննդակարգին: Շատերը միանգամից անցնում են խիստ դիետայի և ստիպում օրգանիզմին կորցնել քաշ կարճ ժամանակահատվածում, որը կարող է բերել տարբեր հիվանդությունների: Ավելորդ քաշի եւ ճարպակալման պատճառները դեռեւս մինչեւ վերջ, բազմակողմանի ուսումնասիրված չեն:
Ճապոնուհիները նրբակազմ են եւ սլացիկ, միշտ լավ տեսք ունեն, եւ մեծ նշանակություն են տալիս դրան: : Ճապոնական դիետաները հայտնի են իրենց արդյունքներով և պարզ սննդակարգով: Ճիշտ նիհարելու համար ճապոնացիները խորհուրդ են տալիս քիչ չափաբաժնով հաճախ սնվելը(օրական 5-7 անգամ): Կարեւոր է հետեւել նաեւ սնունդ ընդունելու հերթականությանն ու ժամանակին:
Սննդակարգում պարտադիր պետք է ներառել բանջարեղեն, ձուկ, բրինձ, բողկ, կանաչ թեյ և առավոտյան պարտադիր սև սուրճ:
Օրը պետք է սկսել թեթև մեկ բաժակ սուրճ կամ մրգեր:
Ճաշին խորհուրդ են տալիս հավի խաշած միս, թարմ կաղամբով կամ գազարով աղցան, տապակած դդմիկ ,ձուկ ինչպես նաև տավարի եփած միս:
Ընթրիքին խնձոր, թարմ կաղամբով աղցան, եփած ձու ,մի բաժակ մածուն, մրգեր (բացի բանանից, ձմերուկից, դդումից) ,անյուղ կաթնամթերք և քնելուց առաջ թուրինջ: