Անորակ մսամթերք
Կոնսերվանտները քիմիական նյութեր են, որոնք կանխում են միկրոօրգանիզմների զարգացումը մթերքում: Հնարավոր է՝ երկարատև փոխադրումների և պահեստում որոշ ժամանակ մնալու պատճառով մսամթերքը փչանա, իսկ կոնսերվանտները երկարեցնում են մթերքի «կյանքն ու կանխում տհաճ հոտի առաջացումը:
Երկարում է մթերքի կյանքն այն գործոնի հաշվին, որ այս նյութը կանխարգելում է միկրոօրգանիզմների սպիտակուցային սինթեզը, և վնասում մեր օրգանիզմը հենց այն նույն պատճառով՝ խաթարելով սպիտակուցային սինթեզն ու առաջացնելով հիվանդություններ: Կոնսերվանտները փաթեթի վրա նշվում են E200-E299համարներով:
Ներկանյութերն օգտագործվում են մսին ախորժալի տեսք տալու և վերամշակման արդյունքում գույնի կորուստը վերականգնելու համար: Սրանցից շատերը քաղցկեղածին են: Ներկանյութերը փաթեթի վրա նշվում են E100-ից E190համարներով:
Կայունացուցիչներից(Стабилизаторы) մի մասը թեև անվնաս են, սակայն դրանցից մի խումբը վնասակար է համարվում: Մասնավորապես E430-ը համարվում է քաղցկեղածին, իսկ E451, E452, E461, E462, E463, E465, E466 համարներով նշվող կարգավորիչները ստամոքսի խանգարումներ են առաջացնում:
Կարգավորիչների հիմնական ֆունկցիան մթերքի թթվայնությունը, ձևը, խոնավությունը պահպանելու համար է, որոշ դեպքերում՝ նաև քաշ ավելացնելու: Կարգավորիչները, խտացուցիչները նշվում են E400-E499 համարներով:
Էմուլգատորներից առողջության համար վնասակար են E503-ը և E576-ը: Վերջիններս կարող են կախվածություն առաջացնել: Իսկ E520-ն ընդհանրապես համարվում է արգելված հավելում: Սրանք նշվում են՝ որպես E500-599:
Ուժեղացուցիչները նշվում են E600-E699 համարներով և ունեն ինչպես համն ու հոտն ուժեղացնելու, այնպես էլ տհաճ հոտերը չեզոքացնելու նպատակ: Ըստ այդմ,դրանք բթացնում են համային զգայարանների նորմալ գործունեութունը: E627-E635 համարների բոլոր հավելումներն ունեն զարկերակային բնականոն ճնշումը խաթարելու հատկություն:
Աղբյուրը` Doctors.am